Kontakt

Igår hade jag ingen kontakt med internet via ADSL och fick det inte att funka innan jag gav upp. Jag bestämde mig för att sova på saken, en del löser sig ju av sig självt.

När jag sovit bra hela natten (alla i familjen hade ju uppkoppling via 3g så livet gick vidare) så började jag tänka efter. Hade jag ingen kontakt? Jo, lamporna på burkarna indikerade ju att det var kontakt och jag fick ju min ip-adress. Alltså funkade något, troligen ip-trafiken i alla fall.

Felsökning:
1 – pinga nå’t ip-nummer som jag vet svarar. Jodå, inga problem.
2 – surfa till en server via dess ip-nummer funkar också, men inte via namn.
3 – Kollar DNS-inställningarna och dom stämmer, jag har ju fått dom via DHCP av Telia och då kan det ju inte vara fel eller …

Joho, så fort jag bytte till Googles namnservrar så funkar allt igen.

Nu återstår att kolla om min router tar emot inställningarna korrekt via DHCP eller inte och att kolla igen hur det funkade med datorn direkt i modemet. Men jag känner egentligen ingen större anledning att byta tillbaka Telias namnservrar när Googles verkar funka minst lika bra.

Effektiv arbetstid att lösa problemet max 15 minuter, plus hela gårdagens frustration, irritation, byte av samt i och ur med modem och sladdar – allt enligt instruktionerna från Telias support.

Slutsats: Ta det lugnt, tänkt efter och börja sedan göra något – det behöver kanske inte vara så knepigt.

“Att man aldrig lär sig!”

Nu slår jag på ipv6 igen och tar en kopp kaffe. (ipv6 får inte vara igång när man felsöker med hjälp av Telias support, det har jag lärt mig förut.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *