Identitetskontroller och rasism

Det känns inte kul att behöva kolla att vår dotter har legitimation med sig så fort hon går ut. Det finns ingen lag som kräver att hon har det. Men det känns som om risken finns att polisen “plockar in” henne om hon inte kan legitimera sig – och det måste vara jobbigt för en tonåring.

Att fastställa identitet på någon borde gå ganska snabbt under kontorstid, men kvällar och helger är jag inte lika övertygad om att det funkar alls. Återstår att vi föräldrar, om vi blir kontaktade, letar rätt på hennes legitimation och “kvitterar ut” henne – och det kanske inte är så väldigt jobbigt men inte särskilt kul heller för oss föräldrar.

Den jobbiga känslan är att polisen, godtyckligt, verkar kunna frihetsberöva i stort sett vem som helst som avviker från Carl Ameln i utseendet. Jag förstår inte!

Det finns också de som vill kalla mig rasist om jag beskriver hur min dotter ser ut – och det tycker jag är jobbigt.

Hur kan det vara  fel att beskriva någons hudfärg, hårtyp eller näsa – och framför allt, varför skulle vissa hudfärger, hårtyper och näsformer vara mer rasistiska att beskriva än andra? Det här är också tecken på rasism på något vis, men inte lika lätt att enkelt sätta fingret på.

Är jag rasist om jag säger mörkbrun, småkrulligt eller liten knappt utanför hakan? Jag tycker inte det! Men vad är det då som gör att andra vill kalla mig rasist? Jag förstår inte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *