Arbetsförmedlingen – jag är skeptisk.

Idag försökte jag registrera mig som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Jag kunde inte ens fylla i att jag har jobb, eller i alla fall lön, till och med sista Mars. “Slutdatum får inte var framåt i tiden” – nähä, så jag ska göra detta 1a April alltså. Öhhh … ??? Jag vet ju när anställningen slutar.

Ännu värre blev det när jag skulle fylla i att jag kommer att begära A-kassa från 1a April. Det gick inte – jag har ju ett jobb nu.

Sedan försökte jag fylla i vilka jobb jag sökte och valmöjligheterna var förmodligen anpassade efter Arbetsförmedlingens interna koder eller nå’t – fullständigt omöjligt att vara flexibel och valen på yrken var nog från 70 och 80-talet.

Efter det skulle jag fylla i mina kompetenser, också det väldigt oflexibelt och maximerat till max 18 kompetenser och språk för alla typer av jobb jag söker. För vissa jobb skulle jag nog kunna kryssa i minst 30 olika saker som är relevant. Jag försökt begränsa mig till några få typer av jobb, men gjorde av med de 18 redan för det första jobbet och då hade jag ändå plockat bort det som jag tycker är lite för gammalt för att vara relevant.

Men det värsta av allt, om jag läser rätt, är att jag den 1a April måste infinna mig på Arbetsförmedlingen eftersom det då är min första dag som arbetslös. Det funkar inte, då är jag på Cypern!

Jag vägrar att anpassa mitt liv efter Arbetsförmedlingens interna rutiner och deras datasystem! Jag har provat en gång förut för över 30 år sedan och det sket sig fullständigt då också eftersom jag var delägare i ett handelsbolag. Det var inte tillåtet att försöka fixa sin egen inkomst om man ville ha hjälp av Arbetsförmedlingen och få A-kassa.

Jag har full förståelse för om ingen begriper vad jag skrivit ovan, för det är så dumt så det är löjligt. På något sätt kliar det i fingrarna att försöka få ett jobb på Arbetsförmedlingen och styra upp det här, men det är förmodligen omöjligt – i alla fall att lyckas styra upp det.

Om jag orkar bry mig så ska jag ringa Arbetsförmedlingen och kolla, men jag är skeptisk.

3 thoughts on “Arbetsförmedlingen – jag är skeptisk.

 1. Nippe Paulsson Post author

  Tack Erika för snabb och bra respons samt förtydliganden. Snyggt jobbat och bra bevakat, att hitta min blogg med 2-3 läsare om dagen är inte dåligt! 🙂

  Jag ringer Arbetsförmedlingen på måndag och bokar en tid.

  Reply
 2. Arbetsformedlinge

  Hej Nippe!
  Jag heter Erika och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen.
  Ja, jag kan förstå att du har synpunkter kring vår hemsida. Den har begränsningar och är till viss del styrd av olika regelverk exempelvis a-kassans regler. Jag har tagit dina synpunkter vidare till vår webbavdelning, hoppas det är ok? Det brukar vara bra med påtryckningar utifrån för att snabbare påverka och få till en förbättring.
  Sen skriver vi på hemsidan att du ska besöka Arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen – detta har att göra med att du från och med den dagen du gör ett personligt besök hos oss, har möjlighet att begära ersättning från din a-kassa.
  Om du inte har möjlighet att besöka din Arbetsförmedling din första arbetslösa dag kan du skriva in dig tidigare via ett besök och sedan komma in igen den första dag du ”åter står till arbetsmarknadens förfogande” som det heter när du är aktivt arbetssökande. Det utgår ju ingen ersättning från a-kassa om man exempelvis har semester.
  Ring oss gärna på 0771-416 416 så kan vi tillsammans säkerställa att du får rätt information och möjlighet till ersättning från a-kassa.
  Med vänlig hälsning
  Erika, arbetsförmedlare

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *